Přidáno:
15.12.2023

Pergola nebo zimní zahrada? Co zvážit při výběru

Možná se nacházíte v podobné situaci - rádi byste překryli vaši terasu a vytvořili příjemné místo k odpočinku, ale rozhodujete se mezi otevřenou pergolou a zimní zahradou. Nabízíme vám přehled faktorů, které zvážit.
Pergola nebo zimní zahrada? Co zvážit při výběru

Investice

Prvním aspektem, který je třeba přehodnotit, je, kolik chcete investovat do výstavby nového prostoru. Jednoduchá konstrukce pergoly s markýzou je samozřejmě levnější volbou než kompletně prosklená zimní zahrada, která musí splňovat i přísná kritéria pro perfektní izolaci před vlivy počasí. Na druhou stranu vyšší investice do zimní zahrady se může z dlouhodobého hlediska vyplatit - zvětšíte tak obytný prostor, který můžete využívat celoročně, a hodnota vaší nemovitosti tak vzroste výrazněji než u pergoly, která má pouze sezónní využití.

Využití

Předchozí odstavec již naznačil další z důležitých faktorů při výběru - jak a kdy chcete váš nový prostor využívat. Pokud je vaším cílem vytvořit místo, kde si můžete posedět s přáteli nebo rodinou v chladu při letní grilovačce, pergola by měla být dostatečným řešením vašich potřeb. Pokud však chcete vytvořit z vaší terasy plnohodnotný obytný prostor, který můžete využívat jako odpočinkovou zónu nebo jídelnu i během deštivých dnů pozdního podzimu, je zimní zahrada jasnou volbou. V neposlední řadě netřeba zapomínat na využití zimní zahrady, které se odvíjí od jejího názvu - tedy celoroční pěstování okrasných či užitkových rostlin.

Estetika

Nejdůležitějším rozdílem z estetického hlediska je rozdíl mezi otevřeným a uzavřeným prostorem. Ničím nerušený výhled z pergoly doprovázený chladným letním vánkem má nepochybně své kouzlo, otevřený prostor vizuálně více dýchá a může působit větším dojmem. Díky moderním systémům zasklení můžete tento efekt dosáhnout i u zimní zahrady. Bezrámové systémy zajišťují ničím nerušený výhled, posuvné systémy otevírání zase umožní vaši zahradu téměř úplně otevřít a proměnit ji na venkovní prostor.

Nechte si možnosti otevřené!

Pokud stále nevíte, zda vám postačí pergola nebo toužíte po uzavřené zimní zahradě, existuje ještě střední cesta, která nechává dveře otevřené oběma možnostem - vyberte si takovou konstrukci pergoly, která umožňuje následné zasklení a přeměnu na zimní zahradu. Můžete si tak vyzkoušet, zda vám bude váš nový prostor stačit jen na letní sezónu, nebo si už život bez něj nedokážete představit ani po jejím skončení. Nepochybnou výhodou takového řešení je i rozdělení investice na dvě menší části.
 
 

Zdielať: