Přidáno:
15.12.2023

Hliník vs. Dřevo - jaký materiál si vybrat pro zimní zahradu či pergolu

Chcete pergolu nebo zimní zahradu, ale nemůžete se rozhodnout mezi dřevem a hliníkem? Každý z nich poskytuje odlišné estetické a funkční výhody, a konečný výběr závisí na vašich preferencích.
Hliník vs. Dřevo - jaký materiál si vybrat pro zimní zahradu či pergolu

Chcete pergolu nebo zimní zahradu, ale nemůžete se rozhodnout mezi dřevem a hliníkem? Každý z nich poskytuje odlišné estetické a funkční výhody, a konečný výběr závisí na vašich preferencích. Před nákupem a instalací nové pergoly nebo zimní zahrady však zvážte několik aspektů.

Vzhled

První věc, která vám nebo vašim návštěvníkům padne do očí při pohledu na novou pergolu nebo zimní zahradu, je samozřejmě její vzhled. Při výběru jsou zákazníci často lákáni stylovým obrázkem produktu, který skvěle zapadá do svého okolí. Když přemýšlíte o vzhledu své budoucí pergoly nebo zimní zahrady, vždy zvažte architektonický kontext, ve kterém budou stát. K starším venkovským domům se mohou lépe hodit masivní dřevěné trámy, zatímco k jasným liniím moderních staveb lépe pasují jemné linky, jaké lze dosáhnout pouze hliníkovou konstrukcí.

Statika a možnosti prostoru

Zvažte, jaké jsou vaše možnosti z hlediska prostoru a statického zatížení. Dřevěná konstrukce je těžší a zabírá podstatně více místa. Současně může dřevo u pergol nebo zimních zahrad větších rozměrů z dlouhodobého hlediska způsobovat statické problémy v důsledku své váhy. Hliníkové konstrukce jsou v tomto ohledu efektivnější a navíc je možné je podle potřeby rozšiřovat. Pokud však hledáte levné řešení pro menší pergolu nebo zimní zahradu, které má vydržet několik sezón, dřevěnou konstrukcí nic nezkazíte.

Údržba a trvanlivost

Při porovnávání tohoto aspektu je jednoznačným vítězem hliník. Při správném povrchovém ošetření vyžaduje prakticky nulovou údržbu a udržuje si svůj vzhled až desítky let. Při dřevě se nedá vyhnout pravidelné údržbě lakováním ochrannými nátěry, ale přesto nezabráníte jeho pracování, pučení nebo praskání, protože konstrukce je vystavena přírodním živlům po celý rok.

Cena

Pro mnohé zákazníky je rozhodujícím aspektem cena, kde samozřejmě na úrovni počátečních nákladů vítězí dřevo. Pokud je tento aspekt pro vás rozhodující, nezapomeňte zahrnout i ostatní náklady spojené s dřevěnou konstrukcí. Sem patří nejen časové a finanční náklady na pravidelnou údržbu dřevěné konstrukce, ale také náklady spojené s její výměnou, která bude potřebná dříve než v případě hliníku.

Nechte se rozhodnout jakkoli, věříme, že pod vaší pergolou nebo zimní zahradou si užijete mnoho příjemných chvil, odpočinku a setkání se svými blízkými.

Zdielať: