Přidáno:
15.12.2023

Ocel nebo hliník? Jak vybrat vhodný materiál pro váš plot

Nejpoužívanějšími materiály pro současné ploty jsou ocel a hliník, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody. Pomůžeme vám vybrat si ten správný na základě vašich potřeb a očekávání.
Ocel nebo hliník? Jak vybrat vhodný materiál pro váš plot

Plot tvoří jednu z nejdůležitějších položek vaší nemovitosti, a to jak z hlediska funkcionality, tak estetiky. Styl vašeho oplocení definuje vizuální dojem z celého pozemku a je prvním, na co padne zrak při pohledu na váš dům. Zároveň by mělo co nejvíce komplikovat pokusy nežádoucích návštěvníků o vstup na váš pozemek. Nejpoužívanějšími materiály pro současná oplocení jsou ocel a hliník, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody. Pomůžeme vám vybrat ten správný na základě vašich potřeb a očekávání.

Design

Škála designů pro oba materiály je dnes už téměř nezměrná. Pokud je pro vás na prvním místě design a nezáleží vám na ceně, netrefíte vedle s žádným z těchto materiálů. Bohužel málokdo z nás má neomezený rozpočet na oplocení, takže je třeba zvážit i jiné aspekty, jako je cena, údržba, trvanlivost nebo pevnost.

Cena

Při této položce jednoznačně proti oceli vyhrává hliník - je lehčí na zpracování, ohýbání či řezání, jeho nižší váha snižující přepravní náklady a množství dalších faktorů se projevují výrazně nižší cenou pro zákazníka při konečném produktu. Navíc pokud jste vlastníkem rodinného domu, nižší cena hliníka nemá vliv na běžné funkční požadavky - tedy zejména zabránění vstupu nežádoucích osob na pozemek. Pokud se však obáváte výraznějších vandalistických útoků na váš plot, je vhodné zvážit další aspekt, a to pevnost.

Pevnost

Přestože hliník spolehlivě zabrání běžným pokusům o vstup na pozemek, při násilném vstupu pomocí nástrojů nebo hrubé síly může být funkčnější volbou ocelový plot, který je náročněji mechanicky poškodit. To může být užitečné pro průmyslové budovy nebo skladové komplexy, které se obávají odcizení majetku. Pro běžné obytné domy je potřeba zvážit, zda má smysl podstoupit mnohonásobně vyšší náklady.

Údržba a trvanlivost

I když se technologie úpravy materiálů posunula jak v případě hliníka, tak v případě oceli, hliník stále drží své prvenství v bezúdržbovosti. Nepodléhá korozi, nepotřebuje ochranné nátěry a po montáži péče o něj končí, přičemž vydrží desetiletí. V případě oceli je každoroční péče a ochrana nátěry nutností a i přes ně se nevyhnete určité míře koroze. Při správné údržbě oceli je trvanlivost obou materiálů srovnatelná, což nelze říci o časové a finanční investici spojené s jejich údržbou.

Volba je na vás

Vaše rozhodnutí mezi hliníkem a ocelí by se mělo odvíjet od způsobu využití vašeho plotu, rozpočtu a od toho, co od něj očekáváte. Pokud je vaším cílem vytvořit z vašeho pozemku nedobytnou pevnost a rozpočet pro vás není otázkou, ocel je vhodnou variantou.

Zdielať: